Hızlı Bozuk Konuşma

 

Hızlı Bozuk Konuşma

Hızlı Bozuk Konuşma

Hızlı bozuk konuşma, kekemelik gibi bir akıcısızlık bozukluğudur. Akıcısızlıklar genellikle 2 şekilde sınıflandırılır; 

1)Kekemelik benzeri akıcısızlık: Bloklar, uzatmalar, ses ve hece tekrarları.

2)Kekemelik benzeri olmayan akıcısızlık: Çoklu fonem tekrarı, sözcüğün bir kısmının tekrarı ya da sözcüğün tamamının tekrarı, doldurucu ifadeler ve revizyonlar.

Bu iki akıcısızlık türünün temel farkı kekemelik benzeri olmayan akıcısızlıkta çaba ve gerilimin eşlik etmemesidir.  (Guitar, 2014; Coppens-Hofman ve ark., 2013)

Konuşma hızının normalden yüksek olması ile hızlı ve konuşmada niyetlenilen mesajın anlaşılırlığındaki sorunlar nedeniyle bozuk olarak nitelendirilmiş bir konuşma akıcılığı problemidir (Van Zaalen & Reichel, 2015). Hareketin başlatılması, sürdürülmesi, zamanlaması, sözcüklerin seçimi ve sıralanmasıyla ilişkili olan anterior singulat korteks (ACC) ile supplementary motor alanlarda meydana gelen düzensizlik nedeniyle hızlı bozuk konuşmanın ortaya çıktığı düşünülür.  (Alm, 2011)  Ayrıca alanyazında yapılan çalışmalar sonucu hızlı bozuk konuşması olan kişilerin, konuşma esnasında bazal ganglia aktivasyonlarının da yüksek olduğu görülmüştür. (Van Zaalen, 2009; Ward ve ark., 2015)

 

Hızlı bozuk konuşmanın; düşünce organizasyonunda problem olmasından, ifadelerin karmaşıklık derecesine göre konuşma hızının ayarlanamamasından veya konuşma sürecindeki mesajın planlanması-fonolojik kodlama-konuşma çıktısına dönüştürme sürecindeki organizasyon probleminden kaynaklandığını öne süren farklı görüşler mevcut.

Algısal olarak hızlı bozuk konuşma aşırı hızlı, düzensiz, hecelerin silindiği, anormal vurguların, anormal durakların, yarım cümlelerin görüldüğü bir akıcılık bozukluğudur. 

 

Semptomlar

  • Normalden hızlı/düzensiz veya ikisinin birlikte görüldüğü hızda giden bir konuşma örüntüsü,
  • Konuşma sırasında ani hızlanma ve yavaşlamalar,
  • Fiziksel gerilim eşlik etmeyen akıcısızlıklar,
  • Hece diziliminde ve hece yapısında hatalar,
  • Bozulmuş konuşma ritmi,
  • Anormal duraklar ve hece vurguları.

 

Hızlı Bozuk Konuşmada Dil ve Konuşma Terapisi

Hızlı bozuk konuşması olan bireylerde genellikle farkındalık yoktur. Öncelikle bireye konuşmasının anormal hızda, düzensiz ve zor anlaşılır olduğu farkındalığı kazandırılmalıdır. Farkındalık sonrasında hızlı bozuk konuşmayı azaltabilecek bazı teknikler kullanılır. Bunlar yavaş konuşma, aşırı artikülasyon (ses, hece yutmalarını azaltıp anlaşılırlığı artırmaya yönelik kullanılır) ve doğru konuşma perdesinin bulunması şeklinde örneklendirilebilir. 

 

Neslihan Çaylak

DKT Türkiye yazar ve yönetici üyesi. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi 3. Sınıf Lisans öğrencisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu