Modifiye Baryumlu Yutma Çalışması (MBYÇ)

MODİFİYE BARYUMLU YUTMA ÇALIŞMASI (MBYÇ)

MODİFİYE BARYUMLU YUTMA ÇALIŞMASI (MBYÇ)

MODİFİYE BARYUMLU YUTMA ÇALIŞMASI (MBYÇ)

MODİFİYE BARYUMLU YUTMA ÇALIŞMASI (MBYÇ)

Modifiye Baryumlu Yutma Çalışması (MBYÇ), bir diğer ismi ile videofarengoözefagografi, yutmanın oral ve farengeal fazını bütünsel olarak değerlendiren bir çalışmadır. Buna ek olarak alt sfinktere kadar da özefageal faz da değerlendirebilmektedir. Saniyede 30 frame çekebilen bir cihazla yapılan bir tetkit olup, radyoloji bölümünde opak madde ile konstrat yaratılarak, anterio-posterior ve lateral projeksiyonda incelenmektedir.

Modifiye baryumlu yutma çalışması bolusun oluşumundan itibaren, transportuna, özellikle de oro-farengeal ve farengo-özefageal  geçişler esnasındaki gerçek zamanlı fonksiyonel görüntülerin ve de eğer varsa patolojik bir durumun değerlendirilebildiği bir çalışmadır. Modifiye baryumlu yutma çalışması ile değerlendirmede; hastadaki yutma patolojisine neden olabilecek orofarengeal bölgedeki yapısal anormalliği belirlemek ve yutkunma eylemi sırasında normal olmayan zamanlama veya yutkunmayı oluşturan parçaların yapısal hareket anormalliklerini göstermek amaçlanmaktadır.

Modifiye baryumlu yutma çalışması (MBYÇ) esnasında oral ve farengeal fazın net bir şekilde değerlendirilebilmesi için: hiyoid, epiglot ve velumun eş zamanlı görüntülerinin alınabilmesi, dil kökü retraksiyonunun görüntülenebilmesi gereklidir. Ayrıca bu çalışma ile yutma öncesi olası prematür kaçak, yutma sonrası göllenme, penetrasyon ve aspirasyon incelenebilmektedir.

NASIL YAPILIR?
Konstrat madde verilmeden /i/ sesinin anterio-posterior projeksiyonda sesletilmesi istenir. Bu sayede hiyoid elevasyonu gözlenmektedir. Kullanılan konstrat madde akciğerde oluşan aspirasyon riskini belirlemek amacıyla, kulak-burun-boğaz hekimi tarafından larengeal bölge endoskopik olarak  da değerlendirilmelidir. Akciğerde aspire olduğu halde tedavi yapılsa da kaçak maddenin akciğerlerden temizlenmesi zordur. Birikmenin ipsilateral ya da bilateral olma durumuna göre kıvam ve postürler ayarlanır. Duruma göre yutma manevraları denenebilir ve de değerlendirilebilir.

Önerdiğimiz videoları bakmak isterseniz;
Video 1 

 

Video 2

 

Video 3

 

Video 4

 

 

 

KAYNAKLAR

GEREK, M., & ÇİYİLTEPE, M. (2004). Yutma patolojilerinde videofloroskopik değerlendirme yöntemi. KBB ve BBC Dergisi12(2), 89-100.

Çiyiltepe, M. M. (2020). Pediatriden Geriatriye Yutma Bozuklukları. SYF 46-51.

 

 

Can Ateş

DKT Türkiye yöneticisi ve yazarı; Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi 2019 mezunu; İstinye Üniversitesi, SBF, DKT Lisans öğrencisi,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu